Kısırlık Nedir, Tedavisi Var Mıdır?

Kısırlık; evli olan çiftlerin evliliklerinin üzerinden 5 sene geçip korunmadıkları halde bebeklerinin olmamasıdır. Günümüzün en büyük sağlık problemlerinden biri de kısırlıktır. Kısırlığın birçok nedeni vardır. Kısırlığın tedavisi öncelikle kısırlığa neden olan durum teşhis edilip tedavi edilmelidir.

Kısırlık tek taraflı bir sorun değildir. Kimi zaman kısırlık erkekte iken kimi zamanda kadındadır. Erkekte olan kısırlık daha erken teşhis edilip daha kısa sürede tedavi edilirken kadında olan kısırlığın nedeni daha uzun sürede teşhis edilir. Hatta bazen kadında olan kısırlığın nedenini bulmak senelerce sürebilir.

İlgili Makaleler

Kısırlık tedavisinden etkili sonuç alabilmek için çiftlerin tedaviye aynı anda başlamaları gerekir. Kısırlık kadında olduğu gibi erkekte de olabilir. Sorunu tamamen kadına yüklemek, kadını kısır olarak tanımlamak son derece yanlıştır.

Kısırlığın bazın durumlarında kadın gebe kalamazken bazı durumlarda erkek gebe bırakamayabilir. Kısırlığa neden olan durum ancak detaylı bir muayeneden sonra anlaşılır.

Kısırlığa neden olan durumlar 2 başlık altında incelenir.

1: Döllenme: Döllenmenin olmaması durumudur. Aktif bir cinsel yaşama sahip oldukları halde kadının gebe kalamamasıdır. Bu durum erkekten kaynaklandığı gibi kadından da kaynaklanabilir. Kadının tüplerinin kapalı olması, rahimde iltihap olması, rahimin içinde duvar olması kadının gebe kalamama durumlarından birkaçıdır.

Erkekte ise sperm kalitesi çok önemlidir. Erkeğin sperminde yeteri kadar canlı hücre bulunmaması ya da sperm kalitesinin düşük olması nedeniyle kadında döllenme olamayabilir. Bu durumda genelde çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir.

2-Gebelik oluştuğu halde gebeliğin sağlıklı doğumla sonuçlanamaması: Bu durum genelde kadından kaynaklanan bir durumdur. Gebelik oluştuğu halde çeşitli nedenlerden dolayın gebeliğin düşükle ya da ölü doğumla sonuçlanmasıdır.

Gebelikte düşüğün birçok nedeni vardır. Kan pıhtı bozukluğu, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, kromozom bozuklukları, genetik sağlık sorunları gebeliğin sağlıklı doğumla sonuçlanamamasının nedenlerinden birkaçıdır.

Gebelikte düşük riskli bir durumdur. Özellikle tekrarlayan düşükler anne adayının gebelik şansını azaltmaktadır. Bu nedenle düşüklerin sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Düşüğe neden olan durum belirlenip uygun tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde tekrarlayan her düşük annenin gebe kalma şansını azaltır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir