Tıbbi adıyla pruritus yani kaşıntı insanı rahatsız ederek uykusuzluğa, gerginliğe ve birçok fiziki ve ruhsal sıkıntıya sebep olabilecek bir sorundur. Hayat kalitesini düşürmeye kadar ilerleyebilir. Sağlık açısından dikkat edilmeli ve sebepleri araştırılmalıdır. Kaşıntının pek çok sebebi olabilir.
Kaşıntı Nedenleri
Dermatolojik hastalıklar kaşıntıya sebep olabilir. Bunlar arasında egzama, mantar, suçiçeği, kuruluk, böcek ısırıkları, uyuz, bitlenme, isilik vardır.
İç hastalıkları da kaşıntıya yol açabilir. Karaciğer, böbrek ve kan hastalıkları, vücutta oluşan parazitler bunların sebebi sayılabilir. İnatçı ve uzun süreli kaşıntılar safra akımındaki bozulmalar sebebiyle olabilir.
Bünyelerin herhangi bir maddeye alerjik tepki vermesiyle birlikte astım ve saman nezlesi olan bireylerin kaşınma problemi olabilir.
Uzun süre sıkıntı ve stres altında bulunmak vücudun tepki göstermesiyle birlikte kaşıntıya yol açabilir.
Çok sık görülmese de hamilelik döneminde bazı anne adayları da kaşıntıdan şikayetçi olabilirler. Bunun hormonal değişiklikle bağlantısı olduğu söylenebilir.
Güneşte uzun süre kalmak bağışıklık sistemini harekete geçirir. Etkisi uzun sürmese bile gün içinde oluşan kaşıntılar kendini gösterir. Bundan sakınmanın en iyi yolu güneşten korunmak ve cildi nemlendirmektir.
Makat çevresinde ve genital bölgede ortaya çıkan kaşıntıların pek çok nedeni olabilir. En önemli nedeni ise bu bölgelerin kötü hijyeni ya da tam tersi su, sabun gibi kimyasallarla aşırı temizlenmesidir. Tahriş olan hassas bölgeler kaşınmaya başlayacaktır. Çocuklarda oluşan makat kaşıntısının genel sebebi ise halk arasında kıl kurdu adıyla bilinen parazittir.
Kasıktaki kaşıntıların da pek çok nedeni bulunur. Sık karşılaşılan durumlar; kasık bölgesinin uzun süre ıslak kalması sonucunda oluşan kaşıntılar ve cinsel ilişki yoluyla ya da o bölgeye temasla geçen kasık bitlerinin oluşturduğu kaşıntılardır.
Kaşıntının Tedavisi
Her bir bölgede oluşan kaşıntıya karşı farklı tedavi ve önlemler bulunabilir. Kaşıntı nedeni araştırılıp bunun için uygun testler yapılmalıdır. Daha sonra gerekli görülen tedavi hastaya uygulanmalıdır. Bazı tedaviler doktorlar tarafından yapılırken kaşıntının geçmesi için hastaların da dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bunlardan genel olarak bahsetmek gerekirse; İç hastalıklara bağlı kaşıntı sorununda tedavi amaçlı kaşıntı hapları kullanılabilir. Bazı hastalar ise ışın tedavisine ihtiyaç duyabilir.
Düzenli kullanılan ilaçlar kaşıntıya sebep oluyorsa doktor kontrolünde ilaçların alımı durdurulmalıdır.
Strese bağlı kaşınmalarda psikiyatri uzmanı tarafından destek alınmalıdır. Eğer kaşıntı sebebi kişinin sürekli tükettiği acı, baharatlı yiyecekler ise hasta bir süre bunlardan uzak kalmalıdır. Aynı zamanda yediği bir besin alerjik etki gösteriyorsa bu da hastanın dikkat etmesi gereken bir durumdur. Giysilerin sebep olduğu kaşıntılarda ise dar ve vücudu tahriş edici kıyafetlerden uzak durulmalı, pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.