Kas yırtılmasının tanımı en kısa olarak; bir grup kasın bütünlüğünü kaybetmesi ile ortaya çıkan sorundur. Bu aslında farklı bir ifadeyle, kasın zorlanması sonucu ortaya çıkabilir veya normal kas kullanımı dışında farklı bir hareket ile yapılan zorlamalar ile kasılma olabilir. Bununla da ortaya çıkabilir. Spor yapanlarda ya da yeni spora başlayanlar da sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir.
Spora başlama sürecinde ısınma eksikliği, bilinçsiz hareketler ile zorlama olabilir. Ya da koşucular için hazırlıksız şekilde sürekli “sprint koşu” yapmasından kaynaklanabilir. Bu da kısa mesafede hızlı koşu olarak tanımlanır. Bu aşamada kas yapısı normal kasılmadan farklı olarak eksantrik denen kasılma tipine geçiş yapar. Eğer alışıklık yok ise bu durum ortaya bir ayrışma yani kas yırtılması çıkarır. Bunu tetikleyen nedenler aslında bu türden ortaya çıkan sorunlardır. Sanırım en basit bu şekilde açıklanabilir.
Kas Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?
Üstte belirttiğimiz gibi, genellikle sporcularda ve spor yaparken rastlanır. Zaten bu aşamada ani bir acı hissi ile yapılan hareketin aniden sonlanması isteği ile karşılaşılır. Bir anda duraksama olur. Örnek olarak futbol oynayanlarda depar sırasında rastlanabilen sorunlardan. Bu koşuyu yaparken bacak arka kasında sorun oluşabiliyor. Koşu anında bir anda yarıda koşmayı bırakıp, bacak üzerine basmama isteği ile duraksama olur. Bu durum çok belirgin bir sorun teşkil eder. Büyük ihtimal ile kas yırtılması diyebiliriz. Belirtileri aniden olması ve sizde değil de izlediğiniz bir sporcuda olduğunda bile aslında bu durumu anlamanız mümkündür.
Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi süreci yırtılmanın boyutuna ve şekline göre değişiklik gösterir. Ayrıca ona göre de süreç belirlenir. Enjeksiyon ve tıp dilinde PRP denilen bir takım uygulamalar yapılır. Tabi yırtılmanın ciddiyeti de tedavide oldukça önemlidir. Aşırı ciddi bir durum yok ise sadece rehabilitasyon uygulamaları ile de tedavi süreci geçirilebilir. Yani açma germeler ile yanında kullanacağınız ilaçlar ile başarılı bir düzeltme gerçekleşebilir. Fakat kas ve tendon denilen bölgelerde oluşan bir yırtık varsa o zaman tıbbi operasyon yapılması gerekebilir. Bu da erken teşhis ile başarı oranını arttırır. İşlemler genel anlamda bu şekildedir.