Kanser Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kanser; kötü huylu hücrelerin bölünüp çoğalması sonucu vücudun bağışıklık sistemini bozan tümör çeşitleridir. Çağımızın yaygın hastalıklarından biri de kanserdir. Maalesef ülkemizde ve dünyada her yıl milyonlarca kişi kanserden hayatını kaybetmektedir.

Kanserin birçok çeşidi vardır. Meme kanseri, bağırsak kanseri, gırtlak kanseri, rahim kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri sadece bunlardan birkaçıdır. Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Bu nedenle 30 yaşından sonra düzenli olarak kanser taraması yaptırmak sağlık açısından gerekli ve faydalıdır.
Kanser hücreleri 2 kısımda incelenir.

İlgili Makaleler

1-Kötü huylu hücreler: Kötü huylu hücreler bulunduğu bölgeden dağılarak bütün organı hatta tüm vücudu kaplar. Cerrahi işlemle alınsa bile tekrar türeme ihtimali vardır.

2-İyi huylu hücreler: İyi huylu tümörler vücutta dağılma göstermez. Cerrahi işlemle alındığı zaman tekrar türeme ihtimali yoktur. Kanser teşhisi konulan bir hasta iyileşse bile mutlaka rutin kanser tarama testlerini mutlaka yaptırmalıdır.

Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanser, vücut içinde dağılma gösterebilir. Bir hastaya kanser tanısı konulabilmesi için hastaya birtakım testler uygulanır. Bu testlerin sonucunda hastaya kanser teşhisi konulur.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki kanser çeşitleri kadınlarda ve erkeklerde değişkenlik göstermektedir. Erkeklerde daha çok prostat kanseri görülürken kadınlarda rahim ve meme kanseri görülmektedir.

Kanseri tetikleyen birçok unsur vardır. Yetersiz ve dengesiz beslenme, alkol ve sigara tüketimi, trans yağlı yiyecekler, kızartmalar, hazır gıdalar kanseri tetikleyen unsurlar arasındadır. Kanser erken teşhis edilip düzenli bir şekilde tedaviye devam edildiği zaman kanser yenilebilen bir hastalıktır.

Kanser nasıl tedavi edilir?

Kanser tedavisinde ülkemizde çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Kanseri tedavi yöntemleri 4 başlık altında incelenir.

1-Kök hücre tedavisi: Kök hücre tedavisi hastadan alınan bir miktar kanın laboratuvar ortamında ayrıştırıldıktan sonra hücrelerin tekrar hastaya nakil edilmesidir.

2-Kemoterapi: İlaç tedavisi olarak tanımlanır. Kanserli hücreleri öldürmek üzere kullanılan çeşitli kanser ilaçlarıdır.

3-Radyoterapi: Işın tedavisidir. Kanserli hücrelerin öldürülmesi için hastaya belli aralıklara ışın tedavisi uygulanmasıdır.

4-Cerrahi işlem: Kanserli dokunun açık ya da kapalı ameliyat yöntemi kullanılarak temizlenmesidir. Cerrahi operasyondan sonra hastaya radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir