Göz kuruluğu göz rahatsızlıkları içinde en sık görülenlerdendir. Gözyaşının yetersiz salgılanması veya gözyaşı kalitesinin yeterince iyi olmaması kuru göz sendromuna sebebiyet vermektedir. Göz kuruluğu yaşayan hastalarda gözde batma, kaşıntı, kızarıklık, ağrı, bulanık görme veya çift görme ve gözde sulanma gibi şikayetler gözlenir. Bu şikayetler özellikle akşam saatlerinde daha çok gözlenir. İnsanlarda göz bölgesinin sürekli nemli olması sağlık açısından çok önemlidir. Bunun sonucunda göz daha kaliteli ve net bir görüşe sahip olur. Gözde retina altında bulunan gözyaşı bezleri gözyaşı salgılar ve gözkapaklarının kırpılması yardımıyla bu gözyaşı göz bölgesine yayılır. Gözü nemlendirdikten sonra ise yine göz kırpma sonucuyla küçük kanalcıklara geçer ve burun içine yönelir. Gözyaşı tabakası, gözün yüzeyine yayılmış olarak bulunan bir mukus tabaka onun üzerinde sulu tabaka ve en üstte de lipit tabakadan meydana gelir. Gözyaşı tabakasını oluşturan bu üç tabakadan birinin bile eksik olması ya da işlevini yerine getiremiyor olması göz kuruluğu hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur.
GÖZ KURULUĞUNUN NEDENLERİ
Gözden üretilen gözyaşı salgısı insanların ilerleyen yaşlarında azalmaya başlar. Kuru göz, kadınlarda genellikle menopoz sonrası görülmektedir. Çevremizdeki faktörlerden bu hastalığın oluşmasına sebep olabilir. Örnek verecek olursak kuru, sıcak ve soğuk gibi değişken çevresel şartlarda gözyaşı yeterli miktarda üretilebilir ancak göz içinde birikemez. Klimalı ortamlarda hava daha kurumdur ve gözyaşının buharlaşmasına sebebiyet verir. Teknolojik gelişmeler sonucu hayatımıza giren tablet, telefon, televizyon, bilgisayar gibi aletler aşırı ve yanlış kullanılmalı sonucu gözün göz kırpma refleksinde sıkıntılar yaratıp gözyaşının buharlaşmasına ve dolayısıyla göz kuruluğuna sebep olur. Bazı insanlarda göz kuruluğu gözyaşı bezlerinin düzgün çalışmamasından kaynaklanıp artrit ve diyabet ile birlikte görülür. Bununla beraber alınan kimyasal ilaçlar, alkol ve sigara da göz kuruluğuna sebep olabilir.
GÖZ KURULUĞU TEDAVİSİ
Göz kuruluğu hastalığı tedavi edilirken damla ve jel şeklinde yapay gözyaşları kullanılır. Bu ilaçlar kullanılmadan önce hastanın başka hastalığı olup olmadığı bilinmelidir. Gözyaşının dağılmasını sağlayan göz kapağında oluşan rahatsızlıklar gerekirse cerrahi müdahale ile tedavi edilmelidir. Kullanılan yapay gözyaşlarının gün içinde kullanılma sıklığı 4-5 kere olmalıdır.