Yaşam içinde insanların, bebeklik çağından itibaren yaşamış olduğu tüm etkenler psikolojik yapısına doğrudan etki etmektedir. Çocukluk çağından ergenlik çağına kadar olan her yaşantıda mutlak suretle farklı bir durumlar söz konusu olabilir.
Yaşam içinde insanların, bebeklik çağından itibaren yaşamış olduğu tüm etkenler psikolojik yapısına doğrudan etki etmektedir. Çocukluk çağından ergenlik çağına kadar olan her yaşantıda mutlak suretle farklı bir durumlar söz konusu olabilir. Üzüntülü zamanlardan, sıkıntılı dönemlerden geçen kişilerde veya zor dönemlerin sürekli olarak birbirini tekrar etmesi sonrasında, kişilerin psikolojik acıdan sağlıklarında bir takım değişkenlik meydana gelebilmektedir. Bu gibi sorunların ilerlememesi veya meydana gelişinden hemen sonra çözüm bulma yoluna gidilmesi gerekmektedir. Sürekli olarak tekrarlanan olumsuz düşünce hali ve sıkıntılı dönemlerde insanlar psikolojilerinde ani bir çöküş yaşayarak depresyon hastalığı ile karşı karşıya kalabilirler.
Depresyon Neden Meydana Gelir?
– İnsanların hayatında yaşadıkları, kayıp, ölüm, ayrılık, iflas, boşanma gibi durumlarda depresyon hali ortaya çıkabilmektedir.
– depresyon nedir dendiğinde akla ilk gelen sorunlardan biri ise, aşırı üzüntü halinden bir türlü kurtulamama gelir. Kişiler bu gibi dönemlerde kendilerini olabildiğince asosyal hale sokup, farklı durumlara yönelebilirler.
– Depresyon hali bazı kişilerde ise hiçbir durum yok iken ansızın ortaya çıkabilmektedir.
– Kişilerin olumsuz bir olay yaşamadıkları halde içinde bulundukları monoton durum da mutsuzluğa sürükleyebilmektedir.
– Karar vermede zorlanma, değer göremediğini hissetme durumlarında da bünyesel olarak zayıf ve hassas olan kişilerde kolaylıkla depresyona girme durumu söz konusudur.
– İnsanların birçoğu, farklı olaylar ve doğal ölüm ya da kayıp dışında, karşısındaki insandan beklediği tepkiyi göremeyince veya ani umut kırıklıkları meydana geldiğinde depresyon hali ile karşı karşıya kalabilirler.
Depresyon Kaç Çeşittir Ve Ne Gibi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Depresyon içinde bulunulduğu durum itibari ile adının duyulduğu zamanlarda korku durumuna yol açabilir. Fakat bilindiğinin tam tersine mutlak suretle tedavi edilebilir bir durumdur. Psikolog ve psikiyatri dalının özel olarak alanına girmektedir. Ruh ve sinir hastalıkları dalında olmakla birlikte içinden çıkılmaz bir durum değildir. Depresyonun oluşumundan itibaren farklı şekillerde ve farklı durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu durum ise, depresyon türleri (çeşitleri) nelerdir sorusunu akla getirmektedir. Depresyon (türleri) çeşitleri;
- – Psikotik depresyon hali;
Şizofreni rahatsızlığına benzetilen bir tür depresyon halidir. Farklılık gösteren ve en ağır süreç olarak görülen depresyon türü olsa dahi, düzenli tedavi ile çözümü ve iyileşme süreci mümkündür.
- – Kronik depresyon;
Asosyalleşme durumlarının ortaya çıktığı, tedavi sürecinin diğer türlere göre uzun soluklu geçtiği ve depresyon halinin bir müddet devam ettiği bir durumdur.
- – Klinik depresyon;
Genellikle hastane yatış sonrası tedavi süreci başlatılan ve ağır geçen, sürekli olarak gözetim altına alınması gereken bir durumdur.
- – Mevsimsel döngülü depresyon;
Mevsim başlangıcında meydana gelen ve bitiş sürecinde tedavi ile ortadan kaybolan bir türdür. Kısa süreli tedavisi bulunmaktadır.
Depresyon Belirtileri Nasıl Gelişme Gösterir?
İnsanların günlük yaşamlarında, kendi kişiliklerinde hiçbir değişiklik meydana gelmezken zamanla sorunlar baş gösterebilir. Karakter açısından mutlu, neşeli ve hareketli bir yapıya sahip olan kişiler, depresyon halinde ani olarak veya zaman içerisinde değişim gösterebilirler. Depresyon belirtileri nelerdir dendiğinde akla ilk gelen üzüntü hali olsa da birçok belirtisi bulunmaktadır.
– İlk olarak konsantrasyonda ve düşünce yapısında sürekli olarak olumsuz düşünceler meydana gelmesi, depresyon belirtileri arasında önemli bir durumdur.
– Zaman içerisinde hayata barışık olan kişiler genellikle belirli zaman sonra halsizlik, sosyal etkinliklerden uzaklaşma gibi durumlara eğilim gösterirler.
– Yapılan bazı faaliyetlerde etkisi olmadığını düşünme, kendini değersiz ve ilgisiz hissetme durumları meydana gelebilir. Bu durum kişileri içten içe depresyon rahatsızlığına daha çok sürüklemeye ve rahatsızlığın artış göstermesine neden olabilmektedir.
– Uyku düzeninde büyük oranda bozukluklar meydana gelmesi. Günlük uyku standardını değiştirerek normalde 8 saat uyku uyuyan bir kişi, depresyona eğilimli olduğu zamanlarda uykularının kaçması durumu ile karşı karşıya kalabilir. Tam aksine, uyku uyumama probleminin yanı sıra, yorgunluk hali yok iken bile uzun zamanlar uyku halinde olma isteği gelebilir.
– Herhangi bir olay karşısında ani öfkelenme, ani olarak sinirlenme durumları.
– Yeme içme alışkanlıklarında azalma ve kilo kaybı veya tam aksine aşırı yemek yeme isteği.
Depresyon Hastalığının Tedavisi Nelerdir?
Depresyon, türlerine göre tedavi farklılığı içeren bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın boyutu, tedavinin uygulama şeklini de belirlemektedir. Genellikle hafif veya geçici süreç içerisinde yaşanan depresyon türleri ile ağır geçen hastane kontrolü altında olunması gereken rahatsızlıklar bir tutulmamaktadır. Farklılık gösterdiği alanlara göre depresyon nasıl tedavi edilir diye merak eden kişiler, öncelikli olarak hastalığın boyutunu bilmeleri gerekmektedir. Tedavi de kullanılan yöntemler ise, Depresyon, türlerine göre tedavi farklılığı içeren bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın boyutu, tedavinin uygulama şeklini de belirlemektedir. Genellikle hafif veya geçici süreç içerisinde yaşanan depresyon türleri ile ağır geçen hastane kontrolü altında olunması gereken rahatsızlıklar bir tutulmamaktadır. Farklılık gösterdiği alanlara göre depresyon nasıl tedavi edilir diye merak eden kişiler, öncelikli olarak hastalığın boyutunu bilmeleri gerekmektedir. Tedavi de kullanılan yöntemler ise,
– Psikolojik danışma ve konuşarak tedavi yöntemi.
– Hem konuşarak hem de ilaçla tedavi yöntemi.
– Psikolog gözetimi altında alınan ve uygun görülen antidepresan ilaç tedavisi.
– Farklı ve oluşuma göre değişiklik gösteren psikoterapi uygulamaları.
– Uzman kontrolünde, hastanede yatan hastalar için elektro şok tedavisi (elektro konvulsif)
– Gerek duyulduğu taktirde fototerapi tedavisi.
– Özel vitamin ve bünye destekleyici direnç arttırıcı takviyeler.
– Egzersiz ve baş kısmında akupunktur noktalarına masaj tedavisi gibi birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Tıp ve teknolojinin gelişme göstermesi ile sürekli olarak farklı tedavi yöntemleri baş göstermektedir. Hastaların almış oldukları ilaçlı tedaviler zaman içerisinde ve yavaşça etkisini göstermeye başlaması nedeni ile ani bir şekilde iyileşme beklenmemesi gerekmektedir.
Hastanede ve doktor kontrolünde tedavi alan hastalar, yani rahatsızlığı ilerleme göstermiş kişilerde, tedavi süreçleri ve ilaçlı tedavinin etkileri uzun zamanlar alabilmektedir. Etkileri ise, kişilerin tamamen kendi iyileşme beklentisi içinde olmalarına ve tedaviyi kabul etme süreçlerine bağlı olarak da gerçekleşmektedir.
Genel olarak tüm tedavi yöntemlerinde ve depresyon rahatsızlığı çeşitlerinde, ilaçla tedavinin etkisinin görülmesi, birkaç haftayı bulmaktadır. Etki görülmesi içinse, gün aşırı düzenli olarak doktor kontrolünde uygun görülen ve hastanın kullanması gereken ilaçların mutlak suretle aksatılmadan kullanılması gerekir.
Düzensiz kullanılan ilaçlar, hastalığın sürecinin uzamasına ve iyileşmenin gecikmesine yol açması muhtemeldir. İlaçların etkisi ise, psikolojik tedavi gibi veya konuşarak tedavi gibi olmasa da kişiden kişiye etki edeceği süreç ve sonuç verme zamanı değişiklik göstermektedir.
Doktorların önerdiği ilaçlar bağımlılık yapmamasıyla birlikte, tedavi sürecinden olumlu bir şekilde sonuç alındığı taktirde ilaçlar doktor onayı ile birlikte kesilmektedir. Yani kişiler ömürlerinin sonuna kadar depresyon tedavisi için ilaç tüketimi yapmazlar. Tedavi sürecini daha kısa tutmak isteyen ve iyileşme sürecinde sabırsızlık gösteren hastalar ise, ilaç tüketiminde aşırıya kaçarak almaları gereken hapın 1 iken 2 adet tüketimini yapmaktadırlar. Bu gibi durumlar, tedavinin kısalmasını sağlamaz aksine bünyede farklı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu nedenden ötürü, sabırlı olmak ve tedavi sürecine uyum sağlamak çok daha erken olumlu sonuçlara yön verebilmektedir.
Depresyon Tedavisi Uzun Yıllar Mı Sürüyor?
Depresyon rahatsızlığı, kişilerin bünyesinde baş göstermeye başladığı ilk andan itibaren, kişiler anladıkları veya belirtileri hissettikleri ilk an doktora gitmemektedirler. Bu durum, süre gelen ve başlayan tedavi süreçlerini uzatmanın yanı sıra, hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır. Depresyon tedavisi ne kadar sürer sorusunun cevabı ise, rahatsızlığın boyutuna bağlı olarak belirlenmektedir. Kişilerin özellikle hangi dönem içerisinde doktor kontrolüne başvurdukları, ne derece rahatsız oldukları da bu durumda büyük önem arz etmektedir.
– Hafif depresif hal görüldükten kısa süre sonrasında doktora başvuran kişiler daha şanslıdır. Kısa süreli konuşarak psikolojik danışmanlık tedavisi alabilirler.
– Psikolojik tedavi yanı sıra antidepresan ilaç tedavisi almak da tedavinin olumlu seyretmesini sağlamaktadır. Hastalar bu gibi durumlarda ise tedaviden olumlu sonuç alındıktan sonra, rahatsızlığın tekrar meydana gelmemesi için en az 6 ay boyunca doktor gözetimi altında olmaları uygun görülebilir.
– Rahatsızlığın boyutu ileri düzeyde ise ve kişide meydana gelen rahatsızlık hastanede kontrol altına alınması gereken bir rahatsızlık ise, klinik olarak adlandırılan bu gibi durumda, tedavi süreci çok daha uzun sürebilmektedir.
– Standart stres faktörü nedeni ile depresyon hali meydana gelmiş ise, bazı durumlarda sadece bir yıl veya aşkın bir süre için ilaç tedavisini düzenli bir şekilde alması önerilmektedir.
– Mevsimsel meydana gelen depresyon için tedavi yöntemi aylık olarak da gerçekleşebilmektedir. Kendiliğinden iyileşme meydana gelen bu durumda, hastalar daha çok ilaç tedavisi ve aynı zamanda psikolojik danışma desteği alarak durumun üstesinden kısa süre içerisinde gelebilir.
– Depresyon tedavisinde, tür ve çeşitlere göre ilaç kullanım süreleri değişik zamanlarda meydana gelmektedir.
– Sık olarak atak geçiren ve nöbetlere maruz kalan kişilerin, gözetim altında olarak almış oldukları ilaç tedavisi, zaman içerisinde iyileşme meydana geldikçe hastane yatışından taburcu edilerek evde tedavi sürecinin devamlılığı sağlanmaktadır.
– En kısa süren tedavi şekli, erken tanı sonrasında doktor kontrolü altında olan ve kısa süre içerisinde tedavi görmeye istekli olan hastalar sadece birkaç hafta içerisinde tedavisine çözüm bulmaktadır.
Depresyonun Tedavisi Yapılmazsa Sonuçları Nasıl Olur?
Zaman içerisinde tepkileri ile kişiler psikolojik hallerinden depresyon halini ve belirtilerini anlayabilirler. Kabul eden kesim kısa süre içerisinde tedavi yöntemlerinin arayışı içinde olurken, bir de rahatsızlığı kendine yakıştıramayıp tedaviyi kabul etmek istemeyenler vardır. Bazı insanlarda ise bu durum geçici bir bunalım, havalardan dolayı meydana gelen can sıkıntısı sanıldığı üzere tedavi girişiminde bulunmamaktadırlar. Tam da bu durumlarda, rahatsızlığın boyutu ilerleme göstermektedir. Depresyon tedavi edilmezse ne olur diye merak edenler, genel olarak bu durum ile karşı karşıya olan kişilerdir. Sonuçları ise;
– İlk aşamalarda kolaylıkla tedavi edilmesi mümkün olan depresyon süreci daha da ilerleme göstermektedir.
– Hastalar belirli bir süreç içerisine sadece birkaç hafta içinde ilaç dahi almadan rahatlıkla tedavisi gerçekleşecek iken, doktor kontrolünden kaçınarak rahatsızlığı çok başka boyutlara ve uzun süreli olan tedavi süreçlerine sürükleyebilir.
– Ne yazık ki hafif süreçli de olsa depresyon rahatsızlığından bir an önce kurtulmak mümkün olmamakla birlikte sabır isteyen bir süreçtir.
– Rahatsızlık kronik bir duruma geldikten sonra depresyon rahatsızlığı belirli bir süreçten sonra hayati tehlike haline dönmektedir.
– Her geçen gün ilerleyen ve dikkate alınmayan hastalık türü, zaman içerisinde intihar girişimine dahi yol açmaktadır. Sonraki süreçlerde ise, tedavi süreci hastalar için çok daha uzun soluklu sürecek bir hale gelmektedir.
– Klinik ve yoğun tedavi gerektiren bazı depresyon türleri ise, aylar geçen tedavi sürecine ihtiyaç duymaktadır. Hatta bazı durumlarda, kişilerin geçmiş hikayelerinde intihar girişimi baş gösterdiği durumlarda ise, yıllarca sürebilecek bir tedavi süreci ortaya çıkabilmektedir. İnsanların büyük bir çoğunluğu bilinçli olarak hareket ettikleri taktirde bu sorunların hiç biri yaşanmadan, kısa bir süre içerisinde tedavilerine devam ederek olumlu yanıt alarak eski sağlıklarına kavuşabilir.