Mikrobik ve bulaşıcı bir hastalık olan tifo, genellikle kirli içme suları veya pis yiyecekler aracılığıyla bulaşır. Bu tarz kirli gıdalarda veya suda bulunan ve Salmonella adı verilen bir bakteriden kaynaklanan hastalık, kısa bir süre içerisinde mideyi etkiler. Her ne kadar mide asitleri bu bakterilerin çoğunu yok etse de bu bakteriler zaman içerisinde bağırsaklara ulaşarak burada çoğalmaya başlar. Hastalığın oluşma evresi olan bu kısım genellikle 10-15 gün sürer.
Genellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen ve yaygın bir sağlık problemi olan tifo, oldukça büyük bir salgın hastalıktır. Tedavi edilmediği veya geç kalındığı durumlarda hastalık; kalbi, böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri, göz ve sinir sistemini olumsuz etkilemeye başlar.
Tifo Hastalığının Belirtileri
Hastalığın belirtileri kısa bir süre içerisinde ortaya çıksa da bu durum kişinin bağışıklık durumuna göre değişebilir. Dolayısıyla herkes için genel bir süre verilmesi mümkün değildir. Yine de hastalığın kendini göstermesi ortalama bir ya da iki haftayı bulur. Hastalığın ilk zamanlarında kişi halsizlik ve yorgunluk hissetmeye başlar. Bundan sonrasında ise ortaya yüksek ateş, baş ağrısı, iştahsızlık ve titremeler çıkar. Özellikle yüksek ateş durumunun sıklıkla yaşandığı bu dönemde ateşin derecesi geceleri 39 veya 40’ları bile bulabilir.
İlk günler hasta kendini ne kadar yorgun hissederse hissetsin yatacak kadar kötü olmadığını düşünür fakat ateşin de ortaya çıkmasıyla tüm belirtiler şiddetlenmeye başlar. Tifonun diğer belirtileri ise burun kanaması, bronşit, mide ve bağırsak rahatsızlıklarıdır. Bunun sonucunda ise şiddetli ishal durumları görülebilir. Bu da aslında pek çok açıdan tehlike sinyalidir. Çünkü hasta sıradan bir mide bozulmasını tifodan ayırt edemeyebilir. Dolayısıyla tedaviyi geciktirebilir. Aynı zamanda ishal su kaybına da sebep olacağından vücut fonksiyonlarını tehlikeye sokar.
Hastalığın Sonraki Aşamaları
İlk günlerde ortaya çıkan belirtiler zaman içerisinde artmaya başlar. Sonrasında ise vücutta kırmızı nokta şeklindeki lekeler kendini gösterir. Bu lekeler, özellikle karın, göğüs ve sırt bölgesinde yer alır. İlerleyen günler birçok problem aynı anda yaşanabilir. Bunlar genellikle; tansiyonun düşmesi, nabzın yavaşlaması, karnın iyice sertleşmesi ve şişmesi, bağırsak kanamaları ve bademcik şişmesidir. Bu süreç içerisinde is hasta zayıflamaya başlar. Tedaviye başlandığı takdirde ise bu belirtiler bir süre sonra azalarak yok olmaya başlar.
Tifo Hastalığının Tedavi Süreci ve Korunma Yöntemleri
Tedavi sürecinde hastanın beslenmesine oldukça dikkat etmesi gerekir. Buna göre vitamin, protein ve karbonhidrat içerikli besinler tüketmek başarılı bir tedavinin en önemli unsurlarından biridir. Tüketilmesi gerekenler ise süt ürünleri, meyve suları, yumurta sarısı, limonata, hoşaf, köfte (iki kez çekilmiş olmalı), sebze ve meyve püreleri gibi besinlerdir. Ayrıca bolca başta su olmak üzere sıvı tüketmek de oldukça önemlidir.
Hastanın hijyenik bir yerde kalması ve kullandığı her şeyin yalnızca ona ait olması gerekir. Bu süreçte önemli olan hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmek ve onu dışarıdan gelebilecek mikroplara karşı korumaktır. Ayrıca doktor tarafından uygun görülürse antibiyotik tedavisine de başlanabilir.
Hastalıktan korunabilmek için tüketilen her gıda ve içeceğin taze ve hijyenik olmasına dikkat edilmelidir. Dolayısıyla meyve sebze gibi besinler iyice yıkanmalı, açıkta satılan gıdalar yıkanmadan kesinlikle yenmemelidir. Hatta bazı bölgelerde su temiz olmayabileceğinden mutlaka kaynatılıp, içilmelidir.