Genellikle kış aylarında muzdarip olduğumuz bu dertten korumanın çeşitli yolları var elbette. Ama öncesinde bu hastalığın ne olduğuna biraz değinmek istiyorum. Grip , “influenza” denilen bir virüstür. Solunum yollarına tutunarak çoğalır ve 1-2 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Öksürük ve hapşırma yolu ile bulaşıcı bir hale geliyor.
Peki nezle tam olarak nedir ve nasıl ayırt edilir? Aralarındaki fark tam olarak nedir?
Hangi virüsü taşıdığımızı bilmediğimizden genellikle her iki hastalığın semptomlarında da ya “nezleyim” yada “gribim ” der geçeriz.
Nezlenin gripten farklı olarak görülen semptomları, burun akıntısı ve ateş ile ortaya çıkıyor.
Nezlede de hastalığın giriş yolu havanın da giriş yolu olan burundur. Burun duvarına yapışarak tutunur, kuluçka süresi ortalama 3 gündür. Mukozaya yapışık kaldığı için burun tıkanıklığı ile takibinde hapşırma ile seyreden genellikle bir haftada geçen bir hastalıktır.
Her iki hastalıktada bulaşma ve korunma yolları neredeyse aynı. Hastalığa yakalandıktan sonra ve yakalanmamak adına yapılacaklar listeside ortak özellikler taşıyor.
Grip ve nezleden korunmanın yollarını sıralamak gerekirse;
* Altın kural olan bağışıklık sisteminin güçlenmesi için fermantasyon olmuş ” boza, turşu, kefir vs,” gıdalar tüketmek önemli.
* C vitamini depolamak adına portakal, limon, kivi gibi meyveler tüketmeli
* Bulunduğunuz odayı belli periodlarla havalandırmalı.
* Kalabalık ve kapalı ortamlardan hastalık döneminde kaçınmak gerektiği gibi hastalığa yakalanmamak için ise tokalaşmak ve sarılıp öpüşmekten kaçınmalı. Özellikle okul çağındaki çocukların sınıf ortamında havalandırma yapılması şart.
* Kişisel temizliğe hem korunmak hemde hastalık döneminde ehemmiyet göstermek gerekir.
* Bol sıvı tüketimi özellikle şu tüketimine dikkat edilmeli.
* Ihlamur, nane, limon, adaçayı vs. gibi bitkisel desteklerde yutak, boğaz ve solunum yollarında destekleyicisi tedavi olacaktır.
* Düzenli egzersiz yapmak hem vücudun bağışıklık sistemine destek verici hemde daha sağlıklı ve zinde olmamızı sağlar.
* Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmak çok önemli.
* Özel eşyalarınızı ortak kullanımdan mutlaka ayırın. Aynı bardaktan su içmek, aynı tabağı kullanmak hastalığın dolaşmasına davetiye çıkartır.
* Nevresim, yastık, yorgan kılıflarını sık aralıklarla değiştirmeli. Yine aynı şekilde havalandırmalı. En az 60 derecede yıkama yapılmalı.
* Sebze ağırlıklı ve dengeli beslenme korunma ve hastalık sürecinde büyük önem taşıyor.
* Genellikle kış aylarında egzoz ve bacalardan çıkan dumana maruz kalan havanın kirlilik oranın yüksek olduğu saatlerde maskesiz dışarı çıkılmaması gerekir. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklarda çok daha ciddi alerjik problemler yada solunum yolu enfeksiyonları görülebilir..
Grip ve nezle solunum yollarını zorlayan hastalıklardır. Hazırda bulunan diğer hastalıklarıda tetikleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
* Kış aylarında vücut direncimiz, vücut sıcaklığı ile yakından alakalıdır.
Pamuklu, sıcak tutacak, çok kalın olmayan kıyafetler giymeliyiz. Terlemekten kaçınmalı, terleme durumunda ise mutlaka üzerimizi değiştirmeliyiz.
* Oda sıcaklıklarıda vücut direncinde etkili. Bütün odaların sıcaklık derecesi mutlaka aynı olmalı.
* Ortak kullanım alanlarında tutulan kapı kolları, otobüs, minibüs, metro gibi toplu taşıma araçlarında bir günde yüzlerce insanın tutunduğu askılar ve kapılar hastalığın kolayca bulaşmasını sağlayan ortamlardır. Bu durum için antibakteriyel jeller imdadımıza yetişiyor.
* Yine ortak kullanım alanlarından olan banyo, tuvalet gibi ortamlarda da el temizliğine bol sabun ile yıkayarak hem kendi sağlığınıza hem cevrenizdeki insanların sağlığına katkıda bulunmuş olacaksınız.