İshal Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

İshal; dışkı miktarında artma ya da dışkılamada artma olarak tanımlanır. İshal olan kişi sıvı kaybına uğrar. Bu nedenle hastalık devam ettiği müddetçe bol bol su içilmelidir.

Bir kişiye ishal tanısı konulabilmesi için dışkılama miktarına bakılır. İshal olan bir kişi günde 250 gramdan fazla dışkı atar. Ayrıca vücuttan atılan dışkı çoğunlukla sıvı haldedir. Üçten fazla sıvı olarak yapılan dışkılama ishal olarak kabul edilir.

İlgili Makaleler

İshal, birkaç aşamada seyreder. Ağır ishal vakalarında vücut 12 litreye kadar su kaybeder. Kaybedilen suyun yerine vücuda su takviyesi yapılmalıdır. Özellikle ishal vakalarında vücudun susuz kalması ölümcül sonuçlar doğurabilir.

İshalin birçok belirtisi vardır. Halsizlik, yorgunluk, susuzluk hissi, sürekli dışkılama isteği, bulantı, iştahsızlık, kusma, dışkı kaçırma bunlardan birkaçıdır.

İshalin nedenleri birkaç başlık altında incelenir.
Dizanteri ve kolera gibi bulaşıcı hastalıklar
Bakteriyel toksinler
Aşırı miktarda C vitamini tüketmek
Kalın bağırsağın yeterli miktarda sıvı emmesi

İshal 3 aşamada seyreder.

1-Hafif: İshalin ilk aşamasıdır. Bu aşamada vücut ağırlığının %4 kaybeder. Bu aşamada hastada ishalin bütün belirtileri olmakla birlikte hasta günlük hayatına devam eder. Hasta yatakta değildir.

2-Orta: Hastalığın ikinci aşamasıdır. Bu evrede vücut ağırlığının %7 kaybeder. Hastalığın belirtilerine ek olarak idrar miktarında azalma, sinirli ve gergin bir ruh hali ve ağızda kuruluk hisseder. Hasta bu aşamada yataktadır.

3-Şiddetli: Hastalığın en ağır aşamasıdır. Bu aşamada hasta vücut ağırlığının %10 kaybeder. Hastalığın en şiddetli aşamasıdır. Bu aşamada hasta mutlaka doktora gitmelidir. Bu aşamada hastalık tedavi edilmediği zaman sonucu ölümcüldür.

Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan ishal genelde ev tedavisi ile bir hafta gibi bir sürede kendiliğinden geçer. İshali tedavi etmek için evde yoğurt, muz ve patates gibi gıdalar tüketerek ishali atlatabilirsiniz.
Bebeklerde görülen ishal, büyüklere oranla daha tehlikelidir. Anne sütü alan bebeklerde ishal vakasında bebekler daha sık emzirilmeli bol bol sıvı gıdalar verilmelidir.

İshal için doktora gitmekle birlikte evde kendiniz ev tedavisi uygulayabilirsiniz. İshalin tedavisinde lif açısından fakir posa açısından zengin gıdalar tüketilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir