Günümüzde sıkça rastlanan bir mide hastalığı olan reflü; midede bulunan asit, safra veya gıda karışımının yemek çeşitli sebeplerle yemek borusuna gelerek orayı tahriş etmesidir. Reflü kendini yemek borusunda acı bir yanma hissiyle belli eder. Bunun yanı sıra reflünün belirtileri arasında hazımsızlık, midede gaz, aşırı geğirme, sırt ağrısı, ağza gelen acı su, ağız kokusu, kusma, ses kısıklığı sayılabilir.
Reflünün Sebepleri
Reflünün sebepleri arasında ilk sırada mide kapakçığının tam olarak kapanmaması sayılabilir. Yemeklerden sonra kapanan mide kapakçığı tıpkı bir şişe kapağı gibi midenin içindeki gıdaların dışarı çıkmasını engeller. Özellikle yatış pozisyonunda midemiz de yan yattığı için içindekilerin yemek borusuna geri gelme ihtimali vardır. İşte mide kapakçığı bu sorunu çözer. Fakat kronik reflü hastalarında bu kapakçık tam olarak kapanmaz ve midenin içindekiler asitle birlikte yemek borusuna geri döner, orayı tahriş eder. Mide kapakçığının bu fonksiyonunu yitirmesi doğuştan gelen bir sorun da olabilir, yanlış beslenme sonucu sonradan da ortaya çıkmış olabilir.
Reflünün bir başka sebebi de mideyi gereğinden fazla doldurmak ve mide dolu iken yatış pozisyonuna geçmektir. Çok yemek yemek elbet bütün organlarımız için zararlıdır ama çok yemek en başta mideye verilen bir azaptır. Midenin yemekleri sindirmek için ortalama dört saate ihtiyacı vardır. Henüz mide yenilenleri sindirmeden tekrar doldurulursa, ya da tek seferde tıka basa doldurulursa tıpkı biraz önce örnek verdiğimiz şişe gibi taşacaktır. Dolayısıyla mideden taşanlar yemek borusuna tekrar dönecektir ve orayı tahriş edecektir. Ya da dolu bir mide ile yatılırsa o besinler yemek borusuna doğru kayacaktır.
Aşırı kilolar elbet pek çok sağlık sorununun sebebi olduğu gibi reflünün de sebebidir. Kilolarla birlikte genişleyen mide yemek borusuna daha da yakınlaşır ve reflüye sebebiyet verir.
Hamilelik Reflüsü
Hamilelik döneminde bebeğin büyümeye başlamasıyla birlikte iç organlarda da bir sıkışma meydana gelebilir. Özellikle hamileliğin son aylarında bebek iyice büyüdüğü için karın boşluğuna doğru genişlemiş rahime komşu olan mide de biraz yukarıya kayar. Bu durum reflüye sebep olur. Fakat bu sıkıntı geçicidir. Bebeğin doğmasıyla birlikte rahatlayan karın boşluğu midenin de eski pozisyonuna dönmesini sağlayacaktır.
Reflüden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Öncelikle bilinmelidir ki reflü rahatsızlığı doğrudan beslenme ile ilgilidir. Dolayısıyla beslenme şekliyle ilgili alınabilecek bazı tedbirler kronik boyutta olmayan reflüyü kısa sürede tedavi edecektir. Bu tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:
– Aşırı kilolardan kurtulmak gerekli. Unutmamalı ki aşırı kilo bütün hastalıkların davetçisidir.
– Yemeklerde mide tıka basa doldurulmamalı. Az yenmeli.
-Yemeklerden sonra en az üç saat herhangi bir sebeple yatış pozisyonuna geçmemeli.
-Yatarken yemek borumuz midemizden daha yukarıda kalacak şekilde bir pozisyon almalı. ( Dik bir yokuşu andıran reflü yastıkları kullanılabilir. Ya da yatak başı biraz yükseltilebilir. Çift yastık kullanmak da iyi bir çözümdür.)
-Mide kapakçığına zarar veren asitli içecekler, kızartmalar, aşırı acı yemeklerden kaçınmalı.
Bütün bu uygulamalar yapıldığı halde hala reflü geçmiyorsa rahatsızlık kronik boyutta demektir. Böyle bir durumda mutlaka bir doktora başvurmalı. Kronik reflü rahatsızlıkları genellikle ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak gerekli durumlarda ameliyata da başvurulur. Reflü ameliyatlarında başarı oranı oldukça yüksektir.