Kabızlık, bağırsakların çalışmaması, ya da yavaş çalışması sonucu dışkının bağırsaklarda katılaşarak sıkışması, dışkı renginin bozulması, vücudun yeteri kadar dışkı atamaması, dışkılamada zorlanmasıdır.
Kabızlık genelde yanlış beslenme alışkanlıklarının sonucu ortaya çıkar. Günlük bir yetişkinin tüketmesi gereken su miktarı 2. 5 litredir. Suyun ya da sulu gıdaların az tüketilmesi devamlı olarak hazır ve katı gıdalarla beslenmek kabızlığı tetikler. Kabızlık bağırsakların yapısına zarar verdiği gibi dışkılamada makatın zorlanması sonucu basur (hemoroit) hastalığının en önemli nedenlerinden biridir.
Kabızlık, tuvalet alışkanlığı ile doğru orantılıdır. Tuvalet alışkanlığı yaş, cinsiyet, gün içerisinde tüketilen sıvı miktarı ve beslenmeye göre farklılık gösterir. Sağlıklı bir insan gün aşırı 2 -4 kere dışkılama yaparken kabız olan kişilerde durum farklıdır.
Kabızlık birtakım sağlık sorunlarını da yanında getirir. Mide yanması, midede şişkinlik, bağırsaklarda gaz sıkışması, hemoroit, psikolojik gerginlik bunlardan birkaçıdır. Kabızlık, kişilerin sosyal hayatını ve özel hayatını olumsuz etkileyen hastalıklardan biridir.
Kabızlık nedir, tedavi edilebilir mi, kabızlık tedavi edilmediği zaman hangi hastalıkları tetikler, kabızlık teşhisi hangi aşamada konulur, konusunu konuşuyoruz. Sağlıklı bir beslenme programı uygulandığı halde 3-4 günde dışkılamamanın hiç olmaması durumunda kabızlık teşhisi konulur.
Kabızlık için doktora gittiğiniz gibi evde yaşam biçiminizi ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek kabızlığınızı tedavi edebilirsiniz. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışması için lifli ve sulu gıdalara ihtiyacı vardır.
Lifli gıdalar, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli bir rol oynar. Lifli gıdalar midede çok fazla parçalanmadan kalın bağırsaklara aktarılır ve orada su tutar. Böylece kalın bağırsakta biriken dışkının sertleşmesini önleyerek yumuşak bir doku oluşturur. Bu doku dışkılama esnasında bağırsağın kuvvetli bir şekilde kasılıp dışkının itilme hızının artmasına yardımcı olur. Yetişkin bir insanın günlük lif ihtiyacı 20 ila 30 gramdır.
Kabızlığın tedavisinde metabolizmayı hızlandırmak esastır. Metabolizmayı hızlandırmak için hareketli bir yaşam biçimi oluşturmak gerekir. Gün içerisinde daha çok hareket etmek, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan bitki çayları tüketmek, yürüyüş yapmak, daha çok su tüketmek, öğün atlamadan ve kararında yemek metabolizmayı hızlandırır.