Boğaz ağrısının sebepleri incelenirse, boğazda yer alan bütün dokuları kapsar. Ağrıyı tarif etmek basittir. Bu nedenle günlük hastalıklar içerisinde en fazla rastlananların başında gelir. Genellikle dil kısmında başlar, farenks (boğazın arka kısmına verilen ad), bademcikler, yemek borusu girişi ve geniz denilen kısımda yer alacak tüm enfeksiyonlar sebep olabilir. Bu kısımlarda rahatsız edici yabancı cisimler, parazitler ağrıya başlıca etkendir.
Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Öncelikle yazımızın üst kısmında yer alan sebepleri gördünüz. Tedavi aşamasına geçerken ilk adım bu sebeplerden hangisinin ağrıya neden olduğunu bulmak gerekir. Örnek vermek gerekirse, bir bakteriyel sorun var ise, ki bu genellikle bademcikte olur, antibiyotik gerekli olacaktır. Yanında istirahat etmek ve dinlenmekte çok önemli yardımcıdır. Sorunlu kısmı ıslak tutmak ağrıyı azaltmak gerekir. Bunun dışında bir neden var ise yine onun araştırılıp gerekli çalışmanın yapılması lazım. Mesela reflüye bağlı sorun var ise ona göre tedavi yöntemi uygulamak gerekir. Geniz akıntısı gibi bir durum var ise bir tahriş olabilir onu yok etmek gerekir.
Fakat genellikle en fazla rastlanan ise sebepsiz olan boğaz ağrılarıdır. Aslında bu tür sorunlar da dış etkenlere dayalı olmakta. Yani nedir bu dış etken. Sigara kullanımı temel sebeptir. Diğer nedende klimalı ortamlar olabiliyor. Bunlardan uzak durmak gereklidir. Boğazı yine diğer nedenlerde olduğu gibi ıslak tutmaya özen göstermek gerekiyor. Su içimine dikkat etmeyen az su tüketip, çok kahve veya çay kullananlar, fazlaca sigara içenler boğaz ağrısı şikayeti ile karşılaşıyorlar. Eğer bu önerilere uygun davranmazsanız ileride kronikleşir ve farklı sorunlar ortaya çıkabilir.
Evde Boğaz Ağrısı Nasıl Geçirilir?
Öncelikle bu ağrılar sık sık karşılaşılan veya uzun süreli olmakta ise hiç vakit kaybetmeden hekim kontrolünden geçmeniz gerekir. Çünkü bu ilerleyen durumlarda üstte de belirttiğim gibi kronik rahatsızlık haline gelebilir. Risk almayın ve tedaviye başlayın. Yok kısa süreli ve basit denilen ağrılardan ise en önemlisi yine üstte yazdığım gibi su kullanımı arttırılmalı ve boğazın kuruması önlenmelidir. Bunu yaparken eğer çok çay tüketimi, mayalı yiyecek tüketimi yapıyorsanız, bunlara ara vermeniz gerekir. Özellikle alkol ve sigara bu aşamada asla kullanılmamalıdır. Bulunduğunuz ortamda klima olmamasına ve nemlendirmeye dikkat etmek gerekiyor. Bunlar kış ortamı için çok önemlidir. Fakat klima dediğim kısım ise yaz ortamlarında en çok dikkat edilmesi gereken kısımdır. Çünkü normalde kışın beklenen bu rahatsızlık aslında yaz aylarında klima etkisi ile daha fazla rastlanıyor. Sebebi de kurutma özelliği ve nemin azaltılmış olmasıdır. Kısacası dikkat etmeniz gerekenler bunlar. Yani genelde sıvı tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor.
Hangi Aşamada Doktora Gitmek Gerekir?
Ağrılarınızın süresi önemlidir. 3 veya 5 gün gibi zaman alıyor ve hala ağrı devam ediyor ise doktora gitmeniz gerekiyor. Diğer etkenler de;
- -Kanama olabilir (Tükürük ile kan gelmesi)
- – Ateş
- – Ağız kokusu
- – Ses kısılması ve benzeri durumlar
Bunlarda da yine bir hekime görünmeniz önerilir.