Böbrek Yetmezliği Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

Böbrekler, her insan vücudunda 2 tane olan hassas organlardır. Arka bel bölgesinde yer alan ve işlevleri ile vücudu koruyan bu iki organ, vücut içerisinde bulunan toksinleri ve olumsuz maddeleri dışarı atmakla görevlidir. Böbrekler bu tarz zararlı maddeleri idrar ile dışarı atmakta ve vücudun su dengesini korumaktadır. Boyutları oldukça küçük olmasına rağmen işlevleri ve önemleri büyük olan bu iki organ bazen görevini yerine getirememekte ve ortaya böbrek yetmezliği problemi çıkmaktadır.

Peki, tam olarak böbrek yetmezliği nedir? Böbrek yetmezliği, oldukça yavaş gerçekleşen ve zamanla böbreğin hiçbir görevini gerçekleştirememesine yol açan ciddi rahatsızlıklardandır. Bu rahatsızlık sonucu böbrekler zararlı maddeleri süzemeyecek ve vücutta çeşitli problemler baş gösterecektir. En sık görülen hali kronik böbrek yetmezliğidir. Geri dönüşün olmadığı bu rahatsızlıkta böbrekler zaman içerisinde tüm işlevini kaybedecektir. Bazen tek bir böbrekte bazen de her ikisinde görülebilen bu problem hastalar için oldukça zorlayıcı süreçlerden bir tanesidir. Böbrekler vücuttaki sodyum yani tuz oranını da ayarlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bu tarz önemli işlevlere sahip böbreklerden bir tanesi ya da her ikisi çalışmadığında vücut içerisindeki tuz oranı artacak ve kişide tansiyon problemleri baş gösterecektir. Bunu yanı sıra kansızlığa, kemik problemlerine ve kalp sorunlarına yol açan böbrek yetmezliği problemi vücudun tüm dengesini bozacağından mutlaka tedavi edilmelidir.

Böbrek yetmezliğinin nedenleri nelerdir?

Her hastalık belirli nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Peki, böbrek yetmezliğinin nedenleri nelerdir? Böbrek yetmezliği nedenleri oldukça çeşitlidir. Hastada var olan bazı problemler böbrek yetmezliğinin tetikleyecek ve oluşmasına neden olacaktır. Böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlıklar şunlardır;

– Diyabet (şeker hastalığı)
– Fazla kilo problemi
– Hipertansiyon
– Tansiyon problemleri
– Ailede var olan ve genetik olarak geçebilecek böbrek rahatsızlıkları

Tüm bu hastalıklar böbrek yetmezliğinin nedenleri arasındadır. Böbrek yetmezliği oluşumuna neden olan tek şey bu hastalıklar değildir. Bunun yanı sıra aşırı sigara ve alkol tüketimi ve kişinin su tüketimine dikkat etmemesi de böbrek yetmezliğine enden olabilecek durumlar arasındadır.

Böbrek yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

Böbrek yetmezliğinin belirtileri nelerdir? sorusu en sık sorulan ve merak edilen sorulardandır. Belirtiler birçok hastalığın ilk teşhisi açısından son derece önemlidir. Kişi kendinde olan değişimleri ve belirtileri fark ettiğinde bir uzmana başvurmakta ve böylece problemin kaynağı tespit edilmektedir. Böbrek yetmezliği diğer rahatsızlıklar gibi çok sık belirti veren bariz bir hastalık değildir. Bunun sebebi sürecin son derece yavaş bir şekilde ilerlemesidir. Fakat gene de bazı belirtiler veren böbrek yetmezliği probleminde en sık görülen belirtiler şunlardır;

– Enerjisizlik ve sürekli halsiz olma durumu
– Çok sık bir şekilde idrara çıkma
– Geceleri yaşanan bel ağrıları
– Yemek yeme isteğinin yok olması
– Bacaklarda ve karın bölgesinde oluşan şişlikler

Bu ve bunlar gibi birçok belirti hastada böbrek yetmezliği oluşumunun başladığının ve her geçen gün ilerlediğinin belirtilerindendir. Bu tarz belirtileri fark eden kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları tavsiye edilmektedir. Bu sayede hemen tedaviye başlanmakta ve hastalık daha fazla ilerlemeden müdahale edilmektedir.

Böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir?

Böbrek yetmezliği tedavisi son derece çeşitlidir ve hastanın böbrek yetmezliği durumuna göre karar verilmektedir. Peki, böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir? Böbrek yetmezliği için tam 3 tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu noktada hangisinin tercih edileceği hastanın durumuna ve isteklerine bağlıdır. Bunlardan ilki böbrek naklidir. Böbrek nakli, problemin kökten çözülmesini sağlayacak önemli tedavilerden bir tanesidir.

En çok tercih edilen ve tavsiye edilen tedavi yöntemi budur. Fakat süreç biraz daha uzun olmakta ve hastaya uygun böbrek bulunması beklenmektedir. Bunun dışında hemodiyaliz tedavisi ve periton diyaliz tedavisi gibi tedavi yöntemleri de mevcuttur. İlk yöntem yani hemodiyaliz, hastanın sürekli diyalize girmesi ile gerçekleşmektedir. Bu noktada cihazlar böbrek görevi görmekte ve kanı süzmektedir. Diğer yöntem olan periton diyalizde benzeri bir tedavi yöntemidir. Bu gibi tedavilerde hastanın süreli hastanede kalması gerekecektir.

Böbrek yetmezliği tedavisinde hastanın dikkat etmesi gerekenler

Böbrek yetmezliği tedavisi süresinde yalnızca yapılan tedaviler yeterli gelmeyecektir. Hastanın da kendisine dikkat etmesi sağlığına kavuşması açısından son derece önemli olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta beslenmedir. Hasta, tedavi süresinde beslenmesine dikkat etmeli ve uzmanın verdiği diyet listesine uymalıdır. Sıvı tüketiminin miktarı da en az beslenme kadar önemlidir. Böbrekler işlevini yerine getirmediğinden su tüketimi sınırlı tutulmalı ve doktorun önerilerinin dışına çıkılmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir